Expert aan het woord ‘Blindstroom reduceren kan gemiddeld 25 procent besparen op de energierekening’

22 juni 2023

Wist je dat veel bedrijven 10 tot 35 procent van hun elektriciteit niet gebruiken, maar wel betalen? Dit niet-nuttige deel van het elektrische vermogen dat via het net geleverd wordt, noemen we blindstroom of blindvermogen. Het goede nieuws is dat blindstroom goed op te sporen én te reduceren is. Hoe dat werkt, vroegen we aan Harry Rink, Power Quaility Analyst bij Keuring Service Nederland, onderdeel van Sansidor tezamen met Karlo Rosing.

Alle apparaten die netvoeding gebruiken, veroorzaken blindstroom. Denk aan LED-verlichting, dimmers, opladers voor telefoons en laptops, koelinstallaties en elektromotoren. Dit ontstaat bij het opwekken van magnetische en elektrische velden. De hoeveelheid blindstroom hangt sterk af van de kwaliteit van het elektrische apparaat of de installatie.

Rink vertelt dat het fenomeen blindstroom relatief onbekend is bij veel bedrijven en organisaties. ‘Ik zit regelmatig aan tafel met klanten die zelf behoorlijk technisch onderlegd zijn, maar niet weten dat een fors deel van hun elektriciteit verloren gaat. Blindstroom is niet alleen relevant voor industriële grootverbruikers: ook in een kantoorruimte voor vijftien personen kan het percentage blindstroom hoog zijn.’

Verbruik omlaag, blindstroom omhoog

Rink benadrukt dat blindstroom ook, of misschien wel júist, een probleem is bij organisaties die al heel duurzaam bezig zijn. ‘Van het gas af, een warmtepomp, LED-verlichting; allemaal maatregelen waarmee organisaties hun energieverbruik drastisch omlaag kunnen krijgen. Maar ondertussen voegen ze wel veel blindverbruik toe. Blindstroom komt vooral veel voor bij moderne apparatuur en installaties, met niet-lineaire belasting. Een oude hallogeenlamp creëert bijvoorbeeld veel minder blindstroom.

Uit de praktijk: RGS Wolfsbos in Hoogeveen

Scholengemeenschap RGS Wolfsbos klopte bij Keuring Service Nederland aan voor een Power Quality meting. Het doel? De netspanningskwaliteit, de belasting van elektrische installaties en het blindvermogen meten. Het percentage blindstroom in het gebouw was 22% van het totale energieverbruik. Na het plaatsen van een netfilter, bespaart de school jaarlijks 22.000 kW.

Energieschaarste en hoge kosten

Blindstroom is elektriciteit die wordt opgewekt, wordt getransporteerd én waarvoor je betaalt. ‘In tijden van energieschaarste en torenhoge energiekosten, kun je je voorstellen dat bedrijven dit percentage graag omlaag brengen’, vertelt Rink. ‘Om kosten te besparen, maar ook om maatschappelijk een steentje bij te dragen. We kampen immers wereldwijd met een energietekort.’ Naast het besparen van energie, zorgt minder blindstroom ook voor een langere levensduur van apparatuur en installaties.

Power Quality onderzoek

Genoeg redenen dus om inzicht te willen in de hoeveelheid blindstroom binnen je organisatie. Hier ondersteunt Keuring Service Nederland haar klanten in. Rink: ‘We starten met een Power Quality onderzoek, waarbij we onze meetapparatuur aansluiten op de hoofdaansluiting. We laten de meting een dagdeel tot een week lopen om alle soorten verbruik in kaart te brengen. We bundelen onze bevindingen in een rapport volgens de erkende NEN-EN 50160-norm. Hierin staat hoe de blindstroom binnen jouw bedrijf gereduceerd kan worden.’

Netfilter brengt blindstroom terug

Uit deze onderzoeken blijkt dat het aandeel blindstroom binnen een bedrijf gemiddeld 25 procent is. Met uitschieters naar 35 procent. Gelukkig is hier volgens Rink ook iets aan te doen. ‘Met onze geavanceerde elektronische netfilter, kan het percentage blindvermogen teruggebracht worden tot onder de 2 procent. Dit zorgt dus voor een enorme energiebesparing, maar ook voor een betere kwaliteit van de netspanning. Dat zorgt weer voor een langere levensduur van de apparatuur.’ De kosten voor de netfilter liggen tussen de € 4000,- en € 12.000,-, afhankelijk van de hoeveelheid blindstroom. Rink: ‘Gemiddeld verdienen onze klanten deze investering binnen 6 tot 18 maanden terug.’

Uit de praktijk: Vadeko Prefab in Winsum

Met brandpreventie als doel, vroeg timmerfabriek Vadeko Prefab aan Keuring Service Nederland om een Power Quality onderzoek uit te voeren. Daarbij kwam aan het licht dat het percentage blindstroom maar liefst 40% van het totale energieverbruik was. Sinds het nemen van maatregelen om de blindstroom te reduceren, bespaart de fabriek 190.000 Kw per jaar.

Wil je meer weten over de kansen om blindstroom te reduceren in jouw organisatie? Bel ons op 0593 -820202 of e-mail ons voor een vrijblijvende offerte: info@stroombesparen.nl.

Deel dit nieuwsbericht op Social Media